Diamantele: cele incolore, in mod standard, nu se trateaza; dar exista in piata internationala furnizori celebri care ofera si diamante incolore tratate pentru claritate, al caror pret este mai mic decat al celor netratate; diamantele negre sunt tratate in mod standard, cele netratate avand - de regula - un aspect poros si culoarea cu diverse nuante, neuniforma; diamantele de alte culori (albastru, verde, galben, maro-roscat, etc) se trateaza in mod standard; dar exista foarte rar si diamante colorate netratate.
Smaraldele: sunt berile care se trateaza in mod standard pentru claritate, cu un ulei incolor; smaraldul este o piatra foarte fragila din cauza clivajului, iar tratamentul este chiar recomandat pentru a intari piatra; este important sa retineti ca un beril care a fost tratat cu un ulei colorat verde nu intra in categoria smaraldelor, nefiind recunoscut GIA ca fiind smarald, ci ca beril colorat. A nu se intelege ca berilele verzi netratate deloc sunt ieftine, pentru ca exista o anumita nuanta (mint green) care este extrem de rara, mai scumpa decat un smarald ordinar.
Safirele: in mod standard se trateaza termic (incalzite la o anumita temperatura capata culori mai frumoase decat cele initiale); safirele stelate negre (vorbim despre un negru-maroniu-auriu) sunt netratate deloc in mod standard, in timp ce safirele stelate albastre sunt obtinute in mod standard prin incalzirea unor safire deschise la culoare si aplicarea unor straturi fine deasupra in asa mod incat sa apara fenomenul de asterism; exista safire albastre stelate netratate deloc, dar extrem de rar sunt suficient de frumoase pentru a fi montate de un bijutier care se respecta, iar pretul este pe masura raritatii. Pe piata se vand multe safire de un albastru urat (ink blu, dull blue, etc), majoritatea provenind din Australia si Tailanda, ca safire rare si scumpe (royal blue, cornflower blue), provenind din Kasmir / Burma, Ceylon / Sri Lanka ori Madagascar; in opinia noastra, cea mai frumoasa si variata paleta de culori vine din Tanzania, apoi din Ceylon, iar una dintre cele mai frumoase, rare si scumpe culori este padparadscha (rosu+roz+oranj).
Rubinele: sunt tratate in mod standard pentru imbunatatirea culorii (termic) si a claritatii (fisurile umplute cu o sticla speciala); rubinele frumoase tratate doar termic sunt destul de rare, in timp ce rubinele netratate in nici un fel, claritate de top (VVS) si culoare rosu de top sunt foarte scumpe, un rubin de 2 carate de acest fel ajungand si la 30.000 dolari; evident, ca si la celelalte tipuri de pietre, cu cat este mai mare, frumoasa, clara si bine taiata piatra, cu atat este mai scump pretul pe carat; rubinele de culori terne, urate, violacee, asa cum sunt majoritatea celor netratate deloc si de care e plina piata asiatica (si nu numai), nu intra in categoria gema.
Turmalinele: in mod standard sunt netratate; culoarea lor poate fi infrumusetata prin diferite tratamente termice sau prin iradiere. Exemplarele mari si clare de turmalina in culorile paraiba, sakura pink, padparadscha si mint green (ori o combinatie a ultimelor doua culori) sunt exceptional de frumoase si pretuite / scumpe. Turmalina are o mare varietate de culori, unele ireal de frumoase.
Tanzanitele sunt fie netratate, fie tratate termic pentru intensificarea culorii. Piata face diferenta de pret preponderent in functie de frumusete si nu prea conteaza ca un tanzanit este "gentle heated". Tanzanitul este un zoisit, o piatra supraevaluata, destul de banala, promovata intens de catre Casa Tiffany care avea stocuri imense si interes sa o vanda cat mai bine, a carui cromatica este limitata la albastru-violet, uneori cu ceva verde, in diferite grade de intensitate.
Topazele: cele albastre sunt tratate in mod standard pentru culoare, cele incolore, roz foarte pal si galben pal fiind majoritar netrate. Desi nu exista nuantele de albastru "london blue" si "swiss blue" fara tratament, aceste nuante de albastru sunt mai scumpe decat nuantele naturale de albastru. Topazele mistic, azotic, cele verzi si cele roz-intens se obtin prin aplicarea unui strat de suprafata (coated).
Granatele, cu varietatile pirop, almandin, grossular (aici intra si tsavoritul - un granat verde), rodolit, spessartin, hessonit, topazolit, tsavorit si demantoid, sunt in mod standard netratate. Dintre varietatile granatului, cea mai valoroasa este demantoidul (care este verde si are cel mai ridicat indice de refractie, fiind supranumit "diamantul granatelor" din cauza stralucirii puternice), exemplarele mari si clare fiind extrem de rare si scumpe.
Acvamarinele fac parte din categoria berilelor si majoritatea sunt tratate termic, dar aproape nimeni nu precizeaza acest lucru.
Morganitele fac parte din categoria berilelor si sunt de culoare roz in nuante destul de deschise, chiar pale marea majoritate. Morganitele mari de peste 5ct, clare (fara incluziuni vizibile cu ochiul liber) si de nuanta roz-mediu viu sunt foarte rare. In piata exista morganitele padparadscha, niste berile naturale care, in marea lor majoritate, capata culoarea oranj-roze prin tratare termica.
Berilul, cu varietatile smarald, bixbit (rosu, cel mai scump beril), acvamarin, morganit, heliodor (galben-verzui) si goshenit (incolor) a fost prezentat mai sus prin cele mai uzuale varietati ale acestuia. Acum prezentam berilul verde netratat, una dintre cele mai valoroase, elegante, frumoase si rare pietre atunci cand vorbim despre un beril mare, clar, de nuanta "mint green" ori a inghetatei de fistic.
Ametistele: in mod standard sunt netratate, dar au aparut in piata si ametistele tratate pentru a li se intensifica culoarea.
Citrinele: se gasesc rar in forma naturala, cele mai multe fiind cele obtinute prin tratarea termica a ametistelor.
Opalele: sunt netratate in mod standard, dar exista si suficient de multe opale tratate pentru claritate (exemplarele mari) si / sau culoare; desi cea mai mare varietate de culori de baza ale opalului se regaseste la cele australiene (alb, crem, albastru, bleu-gri, etc), cele mai frumoase si calitative opale sunt cele braziliene (retin o cantitate mult mai mica de apa si drept rezultat au irizatiile cele mai stabile!); exista exemplare de opal etiopian ciocolata care sunt de o frumusete uluitoare, prezentand irizatiile sub forma de fasii de culoare oranj-roscat intens (preponderent); opalele negre care prezinta irizatiile ca niste puncte verzi si albastre sunt tratate.
Apatitul: este o piatra netratata in mod standard, uzual verde, verde-galbui, albastru-mediu ori albastru-electric, unele exemplare fiind de o frumusete ireala.
Crom-diopsidul: este o piatra netratata in mod standard, de un verde-mediu intens.
Iolitul: este o piatra netratata in mod standard, de culoare albastru-violet, greu de gasit clar la dimensiuni de peste 1cm, unele exemplare fiind cel putin la fel de frumoase ca cele mai reusite tanzanite.
Kunzitul: este in mod standard netratat, dar este acceptat si cel tratat termic; este o piatra de o culoare fina, rafinata, un roz sau roz-violet elegant; principalul neajuns al kunzitului este ca (atat cel netratat, cat si cel tratat termic) nu are culoarea stabila si pentru a-i pastra frumusetea trebuie evitata expunerea acestuia la soare si la caldura, altfel acesta putandu-se decolora pana devine incolor. Este dedicat astfel bijuteriilor de seara.
Jadul: pe piata internationala sunt recunoscute ca fiind jad doua tipuri de pietre: nefritul si jadeitul (www.gia.edu "Jade is actually two separate gems: nephrite and jadeite. Modern gemologists use the word "jade" as a generic term for both nephrite and jadeite."); daca nefritul este in mod uzual netratat, cel mai pretuit fiind cel verde, translucid, cu un luciu foarte bun, foarte multe dintre jadeitele de pe piata sunt vopsite pentru a le imbunatati ori schimba culoarea cu una mai frumoasa (verde de regula).